Daito-ryu Aikijujutsu

 

Daito Ryu Aikijujutsu je tradicionalna japanska borilačka veština koja se generacijama čuvala i učila u okviru porodice Takeda, a široj javnosti ju je predstavio Sokaku Takeda krajem XIX veka. Originalno nasleđe Sokaku Takeda je preneo na svog sina Tokimunea, koji je kasnije preneo Kacujuki Kondu, jedinom čoveku koji je primio titulu Menkjo Kaiden, titulu koji nosi onaj koji ima kompletno preneseno znanje o veštini.

 

Daito Ryu Aikijujutsu je forma Ju Jutsua, odnosno sistem borbe bez oružja ili korišćenjem manjeg oružja, kako bi se savladao naoružan ili nenaoružan napadač. Danas je Daito ryu Aikijujutsu kulturno nasleđe japanske ratničke klase sa dugom istorijom i tradicijom.

 

Daito Ryu Aikijujutsu je stalni član Asocijacije tradicionalnih japanskih borilačkih veština (Nihon Kobudo Kjokai) i Asocijacije za promociju tradicionalnih japanskih borilačkih veština (Nihon Kobudo Šinkokai).

 

Sensei Borko Radovanović je član Daito Ryu Hombu Dojo u Japanu i zvanični učenik Sensei Kondo Katsuyuki. Sa još dva majstora iz Srbije pripada Daito Ryu Aikijujutsu studijskoj  grupi – Srbija, koja  je zvanično priznata od strane sensei Kacujuki Konda i njegove Daito Ryu Aikijujutsu organizacije, i kao takva jedina je u Srbiji.

 

Više na sajtu: http://www.daito-ryu.org/en/