Program rada

„Takeda San Ryu Jutsu” jeste jedinstvena škola borenja koja u svom programu objedinjuje tri borilačke veštine:

 

U programu škole postoji više od dvestotine različitih tehnika, a učenici na putu od početnika do majstorskog zvanja mogu da nauče i usavrše tehnike sve tri borilačke veštine. Program je prilagođen svim uzrastima, bez obzira na psihofizičke sposobnosti, a veoma je važno da je osmišljen kao praktičan sistem samoodbrane. U školi se uče gotovo svi segmenti borilačkih veština: blokovi, udarci rukama i nogama, bacanja, poluge, različiti zahvati u parteru, a u okviru nekih veština koristi se i oružje (Kobudo). Najčešće je to:

  • TANTO JUTSU (nož),
  • HANBO JUTSU (kratka palica),
  • BOKEN DORI (drveni mač),
  • JO DORI (štap).

Sve ovo čini zaokružen sistem borenja kakav su učili i primenjivali drevni samuraji.

 

Škola borenja „Takeda San Ryu Jutsu” sadrži četiri osnovna programa obuke:

 

Program škole borenja „Takeda San Ryu Jutsu” osmišljen je kao vrsta slagalice, odnosno tehnike se uče u fazama. Početnici uče principe ravnoteže i koordinacije, kao i osnovne tehnike s’ naglaskom na odbrambene stavove i pozicije. Kasnije se na tu osnovu dodaju ostali, složeniji i teži elementi, pa tako svaki novi pojas ukazuje na to koliki je značaj onoga što je učenik već savladao. Da bi učenici mogli da pokažu prave rezultate u svakoj tehnici koju uče, program za svaki pojas je pažljivo osmišljen, prilagođen i pojednostavljen. Zahvaljujući tome postižu se realan napredak i vidljivi rezultati, što naravno mnogo zavisi i od posvećenosti svakog učenika pojedinačno i želje i spremnosti da redovno trenira i da da sve od sebe.

 

Ovakav program i sistem pojaseva omogućava učenicima da prođu detaljno kroz više Kyu nivoa nego u većini drugih škola, što im omogućava da bolje savladaju tehnike. U završnoj fazi učenja, posle stečenog braon pojasa postoji prelazni period i stepen „Shodan ho”, koji prethodi crnom pojasu. Taj stepen i učeniku i treneru daje vremena da se prilagode i usavrše sve elemente i detalje tehnika, kako bi se stvorili uslovi da se stekne majstorski pojas. Učenjem i polaganjem u našem klubu učenici dobijaju zvanja i diplome iz tri veštine: Aikido Aikikai, Goshin Ryu Ju Jutsu i Aiki Ju Jutstu, koji su verifikovani od legitimnih nacionalnih i internacionalnih saveza navedenih veština.