Mali_Samuraji

Aiki Ju Jutsu školica borilačkih veština

 

Aiki Ju Jutsu je veština koju možemo da podelimo na dva stila: Ju Jutsu (Đuđucu) i Aiki No Jutsu (moderni Aikido). Savremeni japanski Ju Jutsu i Aikido, pa i Judo (Džudo) jesu veštine koje vode poreklo od Aiki Ju Jutsu-a.

 

Iskustvo nam govori da je rad sa decom po mnogo čemu specifičan. Teško im je zadržati pažnju, brzo im se menjaju interesovanja i traže uvek nešto novo. S’ druge strane, da bi se naučile do savršenstva, tehnike u borilačkim veštinama moraju konstantno da se ponavljaju, a deci ponekad nedostaje strpljenja. Zbog toga smo osmislili jedinstven program i svaki trening pripremamo sa posebnom pažnjom kako bi bio sadržajan i interesantan. Kod nas u klubu “Takeda” deca uče kroz igru, a da im se to dopada pokazuju generacije koje godinama vežbaju i uče kod nas.

 

Aiki Ju Jutsu program za decu, koji se primenjuje u klubu borilačkih veština “Takeda” osmislio je Sensei Borko Radovanović. Nastao je kao rezultat 25-godišnjeg izučavanja japanskih borilačkih veština (Karate, Aikido, Aiki Ju Jutsu, Ju Jutsu, Judo), ali je pre svega proistekao iz petnaestogodišnjeg iskustva u radu sa decom. Delovi programa oslanjaju se na zvanični dečji program rada Aikido Saveza Srbije učitelja Mirka Jovandića.

 

Program za najmlađe škole “Takeda” uvod je u veštinu borenja i snažna osnova za dalji rad po programu za odrasle. Osnovni cilj nam je da kod dece probudimo i razvijemo ljubav prema veštini i da podstaknemo i pomognemo njihov pravilan psiho-fizički razvoj.

Naš program nije previse opterećen samim tehnikama jer deca ne mogu dugo da zadrže koncentraciju i nemaju mnogo strpljenja, pa se fokusiramo i na razvoj motorike i koordinacije. Tako deca, na lakši način, kroz igru, stiču različite veštine: snalažljivost, pokretljivost, pažnju, izdržljivost…

Pored fizičkog razvoja velika pažnja posvećuje se njihovom psihičkom razvoju. Svaki trening počinjemo učenjem redu i disciplini, pa deca na početku slažu svoje stvari, papuče, a zatim staju u vrstu po nivou pojaseva. Na trening se dolazi uredan i čist, nisu dozvoljene ružne reči, podsmevanja, zadirkivanja. Od prvog dana svako uči da poštuje razlike i da su na strunjačama u sali svi jednaki.

Ključ uspeha treninga sa najmlađima u “Takedi” predstavlja veliko iskustvo i autoritet trenera, kao i interesantne vežbe i igre koje deci bude radoznalost i pažnju. Svaki trening je drugačiji, vodi se računa o tempu, kombinaciji tehnika i igara, a da u tome uspevamo govori podatak da trajemo više od decenije i imamo sve više učenika i u mlađoj i u starijoj grupi.

U klubu borilačkih veština „Takeda“ osnovni sistem rangiranja zvanja i pojaseva usvojen je od Aikido, Aiki Ju Jutsu i Ju Jutsu škola iz Japana, ali je stepenovanje sistematizovano tako da deci što više olakša učenje tehnika. Tako su pojasevi podeljeni u 10 Kyu zvanja, a verifikuje ih Aikido Savez Srbije. Takođe, za  decu ne postoji crni pojas – majstorsko zvanje jer je neophodna određena starosna granica (minimum 16 godina) i zrelost da bi se postao majstor borilačke veštine. Zbog toga deca, po završetku programa za najmlađe i sticanja osnovnih znanja, sa 13 godina prelaze u stariju grupu i nastavljaju da uče po programu za odrasle.

Ciljevi rada sa decom:

♦ stvaranje pozitivnog odnosa prema fizičkoj aktivnosti i sportu,

♦ trošenje i pravilno usmeravanje viška energije,

♦ socijalizacija i prilagođavanje radu u grupi, što je veoma važno za predškolski i školski uzrast,

♦ pomoć u osamostaljivanju i osnaživanju ličnosti,

♦ učenje osnova za sportske aktivnosti, kojima će se možda kasnije baviti.

Program rada mlađe grupe:

♦ osnovni program – vežbe za pravilno držanje tela, vežbe oblikovanja, motorike i koordinacije,

♦ posebni program – učenje osnovnih tehnika borilačke veštine Aiki Ju Jutsu prilagođenih uzrastu.

U Klubu “Takeda” trening za decu od 5-13 godina traje do sat vremena i održava se tri puta nedeljno.

Trening obuhvata:

♦ zagrevanje u trajanju do 15 minuta,

♦ vežbe kretanja i padova kroz igru – 15 minuta,

♦ učenje i ponavljanje tehnika – 20 minuta,

♦ vežbe snage, borbe i posebno osmišljene igre uz korišćenje rekvizita – 10 minuta.

 

Posebna pažnja u najmlađem uzrastu posvećena je učenju bezbednog pada, kako bi se izbeglo povređivanje. Decu učimo samoodbrani, kontroli situacije, razvoju brzine, usklađivanju pokreta…

Sve to postižemo postepeno, savladavanjem prvo osnovnih tehnika: poluga, udaraca, bacanja i zahvata u parteru. Vežbajući borbe na treninzima kod dece razvijamo takmičarski duh i samopouzdanje, a pažljivo osmišljene vežbe, igre i različite tehnike jačaju:

♦ pozitivan odnos prema životu i radu,

♦ koordinaciju,

♦ koncentraciju,

♦ disciplinu,

♦ odgovornost,

♦ samopouzdanje,

♦ gipkost,

♦ brzinu,

♦ snagu,

♦ sposobnost samoodbrane.

 

Sve veštine i znanja razvijamo postepeno, detaljno i strpljivo. Svakom detetu pristupamo individualno i znamo koje su mu potrebe i mogućnosti, a s’ druge strane negujemo grupni rad i druženje.

Cilj nam je da svako dete dostigne svoj maksimum i napreduje, ali da sve to radi voleći veštinu kojm se bavi jer je to jedini put ka uspehu.

 

Stara japanska poslovica – „Ići brzo znači ići sporo bez prekidanja!“