Ju Jutsu

Ova drevna japanska borilačka veština, poznata i pod nazivom Yawara, prema legendi nastala je u kasnom šesnaestom veku. Veštinu je osnovao Shirobei Akiyamu, student medicine u Kini. Jedno neobično zapažanje navelo ga je na razmišljanje, što je bio prvi korak u nastanku ju jutsua.

Akiyamu nikako nije mogao da shvati princip kojem su ga učili stari majstori: „Popusti da bi pobedio”. Jednog zimskog dana posmatrao je kako se grane drveća lome pod težinom snega, a samo su se grane vrbe prilagođavale, ne pružajući mu otpor. Tako je na tom principu osnovao veštinu ju jutsu, što u prevodu znači nežna ili prilagodljiva veština, a svoju školu nazvao je Yoshin ryu, škola vrbinog srca.

 

Suština veštine ju jutsu jeste primena naučenih tehnika i držanje distance tokom borbe. Koriste se razorne tehnike udaraca i odbrane (duga i srednja distanca), bacanja (klinč) i imobilizacije i gušenja (parterna distanca). U prvom planu su sparinzi, direktan kontakt sa protivnikom, kako bi se što realnije simulirale realne borbe.